7 gouden tips om je relatieproblemen op te lossen

Hebben jullie relatieproblemen en wil jij je partner niet kwijt? Ga er dan samen aan werken. Lees onze tips en vraag Relatiecentrum om hulp. Daar zijn wij voor. Om verkeerde redenen bij elkaar blijven gaat niet werken.

Lees onze 7 gouden tips om je relatie weer op de rails te krijgen.

Tip # 1: Zoek het probleem eerst bij jezelf

Ga eerst voor jezelf na waar jij denkt dat de problemen vandaan komen. Kijk hierbij ook kritisch naar jezelf. Zit jou iets dwars waardoor je feller gaat reageren, of zit je met je hoofd misschien ergens anders? Relatieproblemen hebben meestal beide partners aan bijgedragen, maar misschien kun jij bij jezelf nagaan wat jouw bijdrage hierin is. Pas als je het weet kun je er namelijk iets aan veranderen. Relatieproblemen oplossen is niet een kwestie van aangeven wat jij anders wilt, je zult zelf ook stappen moeten zetten.

Tip # 2: Neem de tijd voor een goed gesprek

Zodra er tussen partners niet meer goed wordt gecommuniceerd, komt de relatie in gevaar. Er wordt vaak nog wel gesproken over huishoudelijke zaken, maar er zijn geen inhoudelijke gesprekken meer over wat jullie bezig houdt. Dit hoeven geen diepgaande gesprekken zijn maar bijvoorbeeld even samen de afgelopen dag doorspreken is goed voor jullie relatie. Binnen het gesprek zullen er namelijk ook andere onderwerpen aangesneden worden, zoals gevoelens. Bespreek vooral ook zaken die volgens jou anders moeten. Op deze manier kun je irritaties en frustraties voorkomen. Relatieproblemen oplossen kan soms al door meer te communiceren.

Stel in een gesprek je partner een keer de vraag hoe het met hem/haar gaat. Door een dergelijke vraag te stellen nodig jij jouw partner uit om een gesprek te beginnen over gevoelens.

Tip # 3: Evalueer jullie relatie

Waar staan we? Waar gaan we naar toe? Binnen een relatie is het goed om duidelijke doelen te stellen. Interesseer je voor de wensen en de doelen van je partner. Op deze manier kun je achterhalen in hoeverre jullie nog op één lijn zitten. Kijk ook gelijk terug naar jullie relatie tot op heden. Wat voelen jullie voor elkaar en hoeveel houden jullie van elkaar? Dit is bepalend voor de houdbaarheid van de relatie. Hieruit zal ook naar voren komen wat er anders moet. Waar liggen de obstakels en hoe kunnen jullie deze opruimen?

Tip # 4: Verplaats je in de positie van je partner

Probeer voor jezelf inzichtelijk te krijgen wat het probleem in jullie relatie is volgens je partner. Probeer je in te leven in zijn/haar situatie. Dit zal het eenvoudiger maken om de relatieproblemen vanuit de ogen van je partner te zien. Door de problemen te begrijpen, kun je ze ook eenvoudiger proberen op te lossen en verwoorden richting je partner. Probeer jouw positie ook duidelijk te maken voor je partner. Probeer het hem/haar duidelijk te maken zodat je partner jou ook beter zal begrijpen.

Tip # 5: Ga er samen een weekendje tussenuit

Niets werkt zo ontspannend als een vakantie. Plan bijvoorbeeld twee overnachtingen in een hotel aan de kust. Door op vakantie te zijn kunnen jullie ontsnappen aan de dagelijkse sleur en even tijd voor elkaar vrij maken. Alleen al de ontspannen en luchtige sfeer doet jullie relatie goed. Boek niet alleen een hotel, maar denk ook na over leuke activiteiten. Zorg er voor dat er voldoende tijd over is voor diepgaande gesprekken. Een paar overnachtingen in een andere omgeving is ook goed voor jullie seksleven. Probeer tijdens de vakantie om weer dichter bij elkaar te komen.

Tip # 6: Ga samen in relatietherapie

Relatieproblemen oplossen kunnen jullie in eerste instantie zelf proberen, maar indien het niet lukt om er samen uit te komen, kan een relatietherapie uitkomst bieden. Veel mensen vinden het een grote stap om in therapie te gaan, maar het zal de relatie wel ten goede komen. Jullie kunnen onder begeleiding van een deskundige jullie verhaal doen. Het kan al heel bevrijdend werken om te praten over de problemen die jullie binnen de relatie hebben. Je bespreekt het namelijk niet snel met vrienden en familieleden. De therapeut gaat niet zeggen wie gelijk heeft of wie fout zit. Het doel is om jullie op de juiste manier in gesprek te brengen. De relatieproblemen moeten jullie uiteindelijk zelf oplossen.

Heft u wat aan deze tips of liever meteen hulp? Neem contact op en Bel 088 8884888.

Tip # 7: Zet seks in als breekijzer

In een prille relatie is seks heel belangrijk om dichter bij elkaar te komen. In een langlopende relatie krijgt seks onterecht een minder prominente rol. Het gebeurt nog wel, maar altijd op dezelfde manier in dezelfde volgorde. Partners met relatieproblemen zullen nog maar weinig of helemaal geen seks meer hebben. Geen seks zal de relatie nog verder verslechteren. Probeer eens creatief te denken om jullie seksleven weer wat leuker te maken. In een goede liefdesrelatie neemt seks een belangrijke plek in. Houd hier rekening mee maar forceer het niet.

Tips - Test uw relatie middels deze Relatietest
Tips – Test uw relatie middels deze Relatietest

Herken wanneer een relatie niet meer te redden is

Een relatie werkt alleen als het jullie beide geluk geeft. Is dit niet meer het geval? Stel jezelf dan de vraag of er nog toekomst zit in jullie relatie. Een relatie zonder toekomst kan beter zo snel mogelijk beëindigd worden. Dat is nogal wat, vraag dus een vrijblijvend gesprek met ons aan. Neem contact op en Bel 088 8884888.

Er kan ook een situatie ontstaan dat de relatieproblemen niet op te lossen zijn of er zijn grote verschillen in belangrijke opvattingen en wensen. Een onoverkomelijk verschil in wensen is bijvoorbeeld een kinderwens. Wil de één geen kinderen en de ander juist wel? Bepaal voor jezelf of er nog een toekomst voor jullie is. Op de lange termijn kan dit een onoverkomelijk verschil zijn.

Wat nu als niet beide bereid zijn om de relatieproblemen op te lossen?

Niemand wil in een relatie zitten die wordt beheerst door ruzies en een slechte sfeer. Om eraan te kunnen werken moeten beide partners er tijd en energie in willen steken. Indien één van beide niet wenst mee te werken, worden de problemen door de niet meewerkende partner niet op waarde ingeschat. Een andere optie is dat hij/zij de relatie al heeft opgegeven. Overleg dit met een onafhankelijke derde, hoe nu verder. Neem contact op en Bel 088 8884888.