Crisis Counseling

Counseling in tijden van crisis

“Je kunt jezelf niet helpen als je het probleem (die bijdragen aan de crisis) niet kan zien”!

Crisis counseling is niet op lange termijn en is meestal niet meer dan 1 tot 3 maanden. De focus ligt op enkele of terugkerende problemen die overweldigend of traumatisch zijn. Als een trauma of crisis niet op een gezonde manier is opgelost, kan de ervaring leiden tot meer blijvende psychologische, sociale en medische problemen. Crisis begeleiding verzorgt onderwijs, begeleiding en ondersteuning. Crisis Counseling is geen vervanging voor mensen die het nodig hebben en niet worden ontvangen van intensieve of langdurige psychiatrische zorg.

Er is veel geschreven over crisisinterventie en crisis counseling. Ongeacht de theorie en de auteur, zijn er universele “elementen” in het proces waarbij een crisis counselor kan helpen. Zo zullen mensen worden geconfronteerd en bewegen uit het verleden met pijnlijke en traumatische gebeurtenissen naar de voorgrond worden gehaald. Dit met uitgangspunt er iets mee te doen onder professionele begeleiding van een van onze counselors van Relatiecentrum.

Observatie en bewustwording
Een crisis in ons leven kan het gevolg zijn van lage zelfbewustzijn of niet erkennen van de gevolgen van ons gedrag op anderen heeft, alsook de impact die het heeft op ons zelf zijn. Het verhogen van je bewustzijn kan leiden tot keuzes die herstel en welzijn bevorderen. Je kunt jezelf niet helpen als je het probleem (die bijdragen aan de crisis) niet kan zien. In sommige gevallen kan een familie dynamiek i.c.m. communicatie problemen binnen het gezin een crisis te verlengen.

Relatiecentrum
Elke crisis is een kans voor persoonlijke groei en onze hoogste potentieel en ware zelf(ik) te ontdekken. De grootste held in een crisis is de persoon die niet gelooft dat hij of zij is een held is, maar de minder voorbereide op de uitdaging van onontdekte kwaliteiten en vaardigheden die alleen worden ontdekt wanneer we worden geconfronteerd met tragedie en de “inevitabels” van het leven. Terwijl de steun belangrijk is, betekent dit niet dat de persoon in crisis niet mag worden toegestaan en aangemoedigd. Soms is dat nodig om beslissingen te nemen en actie te ondernemen om de crisis op te lossen om zo de kwaliteit van hun leven te beteren.

Het begrijpen van onze problemen
Het is de fundamentele bedoeling van alle mensen om het beste wat ze kunnen met de middelen en mogelijkheden die ze hebben tijdens een crisis. Tijdens een crisis, is het belangrijk om te herkennen of te ontdekken waar onze diepste intentie ligt. Terwijl onze intentie, meestal om het leven beter te maken, kan ons gedrag misleide, onbegrepen en minder effectief zijn dan we zouden hopen. Zelfbegrip evenals inzicht in hoe anderen ons kunnen houden “vastpakken” zijn belangrijke sleutels tot herstel.

Het creëren van noodzakelijke structuur.
Voor ieder van ons, er zijn noodzakelijke activiteiten en routines in ons leven in tijden van nood, dat comfort en ondersteuning te bieden. Deze bevatten geen alcohol, medicijnen of andere drugs. Medicatie mag alleen worden gebruikt om een fysieke of psychologische instorting te voorkomen. Het doel, de duur, de frequentie en de mogelijke gevolgen van de medicijnen moeten worden gedefinieerd om weloverwogen beslissingen te nemen.

Het doorbreken van vicieuze cirkels en verslavend gedrag. Vele crises zijn het resultaat van vicieuze cirkels of verslavingen. Zo kan bijvoorbeeld drugs- en alcoholgebruik ons niet alleen vernietigen, maar het zal ons verwarren hoe wij eigenlijk over onszelf, anderen en de wereld om ons heen denken/voelen. Men kan niet weten hoe zei zich voelen en wat ze echt willen als hun gevoelens worden gewijzigd door chemicaliën, medicijnen, alcohol en andere drugs. Een pijnlijke crisis kan een persoon verleiden tot vermijden of te ontsnappen aan hoe hij/zei zich te voelt. Ongezond ontsnappen en het vermijden van emotionele pijn en angst kunnen het gebruik van medicijnen, drugs, alcohol, seks of sensatie zoeken versterken. Het nemen van de rol van een “slachtoffer” kan o.a. leiden tot verslechtering van de crisis. Het gedrag gevonden in een vicieuze cirkel is vaak één van de oorzaken van de crisis.

Voor meer informatie of een hulpvraag kunt u contact met ons opnemen 088 8884888.